Wczytuję dane...
Kod EAN: 9788380497290
Waga produktu: 0.304 kg
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Wydawnictwo: czarne
Z ilustracjami Mroux

„„Smak kwiatów pomarańczy” to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina „Wariacje Goldbergowskie”? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze. ”

Autorki

Szczegóły produktu

  • Autor: 

    Drotkiewicz Agnieszka, Capponi-Borawska Tessa

  • Rok wydania: 

    2021

  • Objętość: 

    200

  • Oprawa: 

    Twarda

  • Format: 

    12.5x21.0cm

  • Tematyka: 

    Proza

  • ISBN: 

    9788380497290

Polecamy także