-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Wydawnictwo C.H.Beck
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Komentarz stanowi omówienie ustawy z 25.8.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2020 r. poz. 2021 ze zm.).
Ustawa określa wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28.1.2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w sprawie bezpieczeństwa żywności.
W publikacji przedstawiono następujące zagadnienia w zakresie nieuregulowanym w rozporządzeniach Unii Europejskiej:
- wymagania zdrowotne żywności;
- wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny żywności;
- właściwość organów w zakresie przeprowadzania urzędowych kontroli żywności;
- wymagania dotyczące przeprowadzania urzędowych kontroli żywności;
- zasady sprzedaży, reklamy i promocji środków spożywczych;
- wymagania w zakresie żywienia dzieci i młodzieży w ramach żywienia zbiorowego.
Publikacja uwzględnia najnowsze zmiany legislacyjne, wprowadzone m.in.:
- ustawą z 23.6.2022 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2022 r. poz. 1570), która stanowi, że projekt planu awaryjnego będzie zatwierdzany przez ministra właściwego do spraw rolnictwa;
- ustawą z 2.12.2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz.U. z 2022 r. poz. 24 ze zm.), dotyczące braku wymagania zatwierdzenia w odniesieniu do podmiotów będących drobnymi producentami wina z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hektolitrów w roku winiarskim;
- ustawą z 15.12.2021 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego (Dz.U. z 2022 r. poz. 138), dotyczące rolniczego handlu detalicznego; zmiany wynikają z założeń przyjętych w dokumencie rządowym ,,Polski Ład", w którym zawarto m.in. inicjatywę „Uwolnienie rolniczego handlu detalicznego (RHD)";
- ustawą z 14.8.2020 r. o zmianie niektórych ustaw w celu zapewnienia funkcjonowania ochrony zdrowia w związku z epidemią COVID-19 oraz po jej ustaniu (Dz.U. z 2020 r. poz. 1493), dotyczące elektronizacji obsługi zapotrzebowań składanych w tzw. trybie importu docelowego.
Komentarz adresowany jest do wszystkich osób zajmujących się prawem żywnościowym – zarówno od strony badawczej, jak i praktycznej, w szczególności sędziów, adwokatów, czy radców prawnych, a także pracowników administracji publicznej, studentów i wykładowców.
Prawo
-
ISBN:
978-83-8291-319-4
-
Autorzy:
Katarzyna Leśkiewicz, prof. UAM
-
Wysokość:
205
-
Szerokość:
145
-
Grubość:
27
-
Liczba stron:
502
-
Oprawa:
Miękka ze skrzydełkami
-
Rok wydania:
2022
-
Miejscowość:
Warszawa
-
Seria cykliczna:
Krótkie Komentarze Becka
-
Tematyka:
Prawo
-
Wiek:
15-99 lat
-
Typ publikacji:
Książka
-
Data wprowadzenia do sprzedaży:
2022-10-03