Wczytuję dane...
Kod EAN: 9788301216177
Waga produktu: 0.42 kg
Realizacja zamówienia: 3 dni
Wysyłka od: 12.99 PLN
„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.

Szczegóły produktu

  • Autor: 

    Łozińska Maja, Łoziński Jan

  • Format: 

    16.5x20.5cm

  • ISBN: 

    9788301216177

  • Objętość: 

    296

  • Oprawa: 

    Miękka

  • Rok wydania: 

    2021

  • Tematyka: 

    Historia Archeologia

  • Wydanie: 

    2

Polecamy także