Wczytuję dane...
Kod EAN: 9788368263138
Waga produktu: 1.100 kg
Realizacja zamówienia: 3 dni
Wysyłka od: 13.99 PLN
Wydawnictwo: poznańskie
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.

Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych
miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?

Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma
ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim
z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje
dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach
regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.
Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy
żywności ze wsi do miast.

Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.

Szczegóły produktu

  • Autor: 

    Aleksandra Zaprutko-Janicka

  • Rok wydania: 

    2024

  • Objętość: 

    280

  • Oprawa: 

    Miękka ze skrzydełkami

  • Tematyka: 

    Historia Archeologia

  • ISBN: 

    9788368263138