Wczytuję dane...
Kod EAN: 9788328911666
Waga produktu: 0.53 kg
Realizacja zamówienia: 3 dni
Wysyłka od: 12.99 PLN
Wydawnictwo: sensus
Wszystko, co musisz wiedzieć o węglowodanach

Z czym kojarzy Ci się słowo "cukier"? Większości osób, którym autorki zadały to pytanie, najpierw przychodzą do głowy słodycze. Potem pojawiają się słodkie napoje i wreszcie, u starszych ankietowanych, cukrzyca. Cukry, węglowodany w ogólności, mają ostatnio złą sławę - identyfikuje się je jako przyczynę epidemii nadwagi i otyłości. Przypisuje się im winę lub współwinę w przypadku szeregu innych chorób i dolegliwości: od wspomnianej już cukrzycy, przez związane z nią choroby serca i naczyń krwionośnych czy niepłodność, aż po migreny i trądzik. Odnotowuje się związek między spożywaniem cukrów i nasilaniem się objawów depresji czy ADHD. Wykluczenie cukru z diety zaleca się osobom ze zdiagnozowanym spektrum autyzmu.

Jak naprawdę jest z tym cukrem? Czy słodka kawa i herbata, owocowe soki, torty i czekoladki powinny bezwzględnie zniknąć z naszej diety? Czy powinniśmy całkowicie unikać słodyczy i innych bazujących na prostych węglowodanach potraw? Jak zmodyfikować dietę, gdy otrzyma się zalecenie ograniczenia spożycia węglowodanów? Na co jeszcze, poza rozwojem i przebiegiem cukrzycy, a także zależnych od niej chorób, mają wpływ cukier i produkty o wysokiej zawartości węglowodanów?

W tej książce znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytania, wskazówki dietetyczne, jak również przykłady jadłospisów złożonych z potraw o niskim ładunku glikemicznym (IG).

Szczegóły produktu

  • Autor: 

    Wilczewska Agnieszka, Jessa Justyna

  • Format: 

    14.0x20.8cm

  • ISBN: 

    9788328911666

  • Objętość: 

    240

  • Oprawa: 

    Miękka ze skrzydełkami

  • Rok wydania: 

    2025

  • Tematyka: 

    Zdrowie Uroda

Polecamy także