Wczytuję dane...
Kod EAN: 9788381034159
Waga produktu: 0.216 kg
Realizacja zamówienia: 3 dni
Wysyłka od: 12.99 PLN
Wydawnictwo: pascal
Pralinki czy piwo?
Gdzie i kiedy na olbrzymi dywan kwiatowy?
Jaki jest adres Europy?
Gdzie można gołym okiem zobaczyć atomy?
Bruksela, czyli nowe spojrzenie na stolicę Belgii.
Podczas wyjazdu z Pascalem odkryjesz, że tu bije serce Europy!
Prawdziwy przełom w sposobie degustacji czekolady nastąpił dopiero na początku XX w. W 1857 r. Jean Neuhaus, szwajcarski imigrant, w słynnym brukselskim pasażu handlowym Galerie de la Reine otworzył… aptekę. Być może na pierwszy rzut oka związek dystrybucji leków z przemysłem czekoladowym nie jest zbyt oczywisty, jednak Neuhaus tabletki lecznicze o dość nieprzyjemnym smaku postanowił powlekać delikatną warstwą czekolady, aby ułatwić ich zażywanie. Okazało się to inspiracją dla jego wnuka, Jeana Neuhausa Jr., który w 1912 r. lecznicze wypełnienie zastąpił czekoladowym kremem. I tak właśnie narodziła się pierwsza belgijska pralinka.
Ewa Wesołowska, autorka przewodnika, prowadzi bloga Cały ten Beneluks

Szczegóły produktu

  • Format: 

    11.5x19.0cm

  • ISBN: 

    9788381034159

  • Objętość: 

    156

  • Oprawa: 

    Miękka ze skrzydełkami

  • Rok wydania: 

    2019

  • Tematyka: 

    Przewodniki

  • Wydanie: 

    1

Polecamy także