Kolejna po 365 obiadów, książka kucharska Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Autorka popularnych książek kucharskich i poradników zamieszcza tu wiele ciekawych przepisów na różne wypieki: bułki, chleby, ciasta, ciasteczka, pierniki, baby, faworki i pączki, ale najwięcej przepisów na mazurki. Znajdziemy tu przepis na mazurek królewski, ale również z owocami, konfiturami, bakaliami, marcepanem, czekoladą i innymi frykasami. Dla zachęty poniżej jeden z przepisów.
Przepis na wielkanocny mazurek królewski Funt (45 dag) masła młodego utrzeć w donicy, wbić w to po jednemu 12 żółtek, funt cukru i funt mąki, wymieszawszy, kłaść po łyżce za każdym żółtkiem cztery łuty (1 łyżka) gorzkich migdałów utłuczonych na masę i wiercić tę masę w zimnem miejscu całą godzinę, a uwierciwszy, na blachę wyłożoną papierem, posmarowanym masłem układać na grubość palca. Piec powinien być taki, jak na biszkopty, to jest dobrze, ale nie nazbyt gorący.
Autorka popularnych książek kucharskich i poradników zamieszcza tu wiele ciekawych przepisów na różne wypieki: bułki, chleby, ciasta, ciasteczka, pierniki, baby, faworki i pączki, ale najwięcej przepisów na mazurki. Znajdziemy tu przepis na mazurek królewski, ale również z owocami, konfiturami, bakaliami, marcepanem, czekoladą i innymi frykasami. Dla zachęty poniżej jeden z przepisów.
Przepis na wielkanocny mazurek królewski Funt (45 dag) masła młodego utrzeć w donicy, wbić w to po jednemu 12 żółtek, funt cukru i funt mąki, wymieszawszy, kłaść po łyżce za każdym żółtkiem cztery łuty (1 łyżka) gorzkich migdałów utłuczonych na masę i wiercić tę masę w zimnem miejscu całą godzinę, a uwierciwszy, na blachę wyłożoną papierem, posmarowanym masłem układać na grubość palca. Piec powinien być taki, jak na biszkopty, to jest dobrze, ale nie nazbyt gorący.
Szczegóły produktu
-
Autor:
Ćwierczakiewiczowa Lucyna
-
Rok wydania:
2023
-
Objętość:
112
-
Oprawa:
Twarda
-
Format:
14.8x21.0cm
-
Tematyka:
Kuchnia Diety
-
ISBN:
9788382440843